Deri kanserleri içinde en tehlikeli olanıdır. Metastaz potansiyeli çok yüksektir. Sadece yaşlılarda değil, gençlerde de görülebilir. Erken evrede teşhis edildiğinde, cerrahi olarak çıkartılması ile tedavi oranı çok yüksektir.
Maling Melanom deriye rengini veren melanosit denilen pigment hücresinin anormal çoğalması ile oluşur. Genellikle normal deri üzerinde hızlı ve atipik değişim gösteren siyah bir ben gibi ya da var olan benin değişmesi ile kendini gösterir.
Son yapılan çalışmalar bu kanserin son yıllarda 2 kat arttığını ortaya koymaktadır. Bu artışta güneş ışınlarına daha fazla maruz kalma, çocukluk çağında oluşan güneş yanıkları ile ozon tabakasında meydana gelen hasar başlıca sebepleri oluşturmaktadır.
Malign Melanom cilt kanserleri arasında sadece yüzde 5 oranında görülse de, bu kanser türlerine bağlı ölümlerin yüzde 75 gibi oldukça yüksek bir rakamından sorumlu tutulmaktadır. Bunun nedeni ise agresif seyrederek hızla büyüme ve vücutta yayılma eğilimi göstermesidir. Dolayısıyla tanısı geç dönemde konulduğunda uzak organlara yayılma riski diğer cilt kanserlerine oranla daha yüksektir. Erken teşhiste ise tedavi şansı yüzde 85-99 gibi yüksek bir orandadır.
Belirtileri nelerdir?
Yeni oluşan bir ben ya da ciltte renk değişiklikleri (siyah ya da kahverengi) varsa ya da mevcut bende aşağıda yer alan değişiklerden biri bile oluştuysa zaman kaybetmeden hekime görünmeyi ihmal etmemeniz gerekir.
– Gittikçe büyümesi,
– Şekli değiştirmesi (düzensiz sınırlarının olması)
– Renginin değişmesi (siyah ya da kahverengi)
– Kaşınması ya da kanaması
– Üzerinin kabuk bağlaması ya da iltihaplanması
Tedavisi Nasıl yapılır?
Malign Melanom, erkeklerde omuz ve kalçalarda veya baş ve boyunda gelişirken, kadınlarda kol ve bacaklarda daha sık ortaya çıkmaktadır. Bu kanser türünün başlıca tedavisini ise cerrahi yöntem oluşturmaktadır. Operasyonla tümör ve çevresindeki normal dokunun tıbbi kriterlerce belirlenen sınırlara uygun olarak çıkartılması yoluyla işlem tamamlanır.