Konka hipertrofisi denilen alt burun etlerinin büyümesi durumunda genellikle geceleri daha artan burun tıkanmalarının tedavisinde bu etlerine yönelik ameliyatlar gerekebilir.
Burun fonksiyonlarında çok önemli yeri olan konkalar (alt burun etleri) hiç bir şekilde tamamen çıkartılmamalıdır. Geçmişte uygulanmış olan tür cerrahileri takiben burun fonksiyonları bozulmakta, solunum fizyolojisindeki olumsuz sonuçların yanı sıra burun içinde oluşan kuruma, kabuklanma, tekrarlayan enfeksiyonlar ve yanma hissi gibi şikâyetlerin çözümü son derece zor hatta bazen imkânsız olmaktadır.
Burun eti küçültmede; lazer tekniğinin diğer yöntemlere göre en iyi avantajları; daha az kabuk oluşması, iyileşme sürecinin hızlı olması, bu süreçte burunda koku oluşumunun az olması, burun eti üzerinde amaçlanan küçülmenin sağlanmasında yüksek başarı oranının yakalanması, burun eti mukozasında oluşacak hasarın minimal olmasının sağlanması olarak sıralanabilir.
Burun eti küçültme operasyonu çok etkilidir. Bu işlem sürecinde; kanama ve ağrı gerçekleşmez. Tampon gerektirmediği için daha konforludur. İşlem sonrası aynı gün günlük rutin işler ile ilgilenilebilir. Kişinin operasyon sonrasında koku alma kalitesi artar. Yaşamsal kalite bütünüyle yükselir.
Radyofrekans ile alt konka küçültülmesi
Mukozaya zarar vermeden alt konka cildi altındaki zengin damar içerikli yumuşak dokular içerisine radyofrekans enerjisi verilerek dokularda oluşan hasarının yarattığı büzülme, sertleşme ile doku hacminin azaltılması sağlanır.
Hastalarda alt konka radyofrekans işlemi ofis şartlarında lokal anestezi( bölgesel uyuşturma) ile yapılabilir.İşlem sırasında burun etinde kesilme olmadığından işlem sonrası belirgin kanama olmaz, tampon uygulanması gerekmez. İşlem sonrasında ağrı hissedilmez hastalar hemen günlük aktivitelerine geri dönebilirler.
Estetik ya da tıkanıklık için yapılan burun ameliyatları, kronik sinüzite yönelik ameliyatlar sırasında da kolaylıkla uygulanabilir.